Echipamente si Accesorii

Atunci cand se vorbeste despre o piscina, se au in vedere trei aspecte esentiale:
recircularea, filtrarea si tratarea apei.

Pe langa aceastea, pentru un confort sporit, se au in vedere si alte accesorii. Echipamente pentru piscina: iluminarea subacvatica, sistem de inot contracurent, sistem de hidromasaj, topogane, cascade de apa, etc.

Principiul de functionare al unei piscine este bazat pe recircularea apei. Apa se absoarbe prin piese speciale, este trecuta printr-un sistem de filtrare, i se aduce un aport de substate chimice pentru dezinfectie iar la final este introdusa inapoi in bazin. Pentru o mai buna intelegere a functionarii, am impartit echipamentele pentru piscine in cateva categorii.

Accesorii bazin
Pentru absorbtia apei din piscine, in functia de solutia constructiva aleasa, exista diferite piese. Varianta clasica si cea mai simpla de bazin prevede un sistem cu skimmere, sifon de pardoseala, refulari si gura aspiratie. Varianta complexa este reprezentata prin executia canalul perimetral de colectare a apei, sifon de pardoseala, refulari, gura de absorbtie. In cea de-a doua varianta, este necesara executia unui bazin tampon in care se va colecta apa din piscina.

Echipamente piscina pentru filtrare
Pentru obtinerea apei cristaline in piscina dumneavoastra, este necesar instalarea unui sistem de filrare.

Acesta este compus dintr-o pompa autoamorsanta si un filtru. Filtrele se impart in trei categorii: filtrul cu nisip cuartos, filtrul cu cartus, filtrul cu diatomee.

Randamentul cel mai bun in cazul filtrelor pentru piscine este dat de filtrul cu nisip cuartos. Este usor de instalat, usor de utilizat si asigura un strat de filtrare excelent.

Pentru o filtrare cat mai eficienta, se recomanda folosirea floculantului, o substanta activa ce “alipeste” particulele mici din apa formand conglomerate ce pot fi retinute cu usurinta de catre filtru.

Iluminarea piscinei
Ce-ar insemna o piscina fara iluminare? Pentru serile calde sau pentru orice alta seara, se recomanda folosirea iluminatului subacvatic.

In mod frecvent iluminarea unei piscine se realizeaza prin lampi cu halogen sau bec incandescent. Exista si alte solutii precum fibra optica sau proiectoarele cu leduri.

Incinta tehnica
Este locul in care se instaleaza toate echipamentele pentru piscina. Se construieste in mod uzual din beton si se amplaseaza cat mai aproape de bazinul piscinei. Poate fi executata atat supraterana cat si ingropata. In majoritatea cazurilor se realizeaza ingropata si se au in vedere cateva aspecte importante:
– sa fie suficient de mare incat sa poata fi usor vizitata
echipamentele pentru piscina montate, trebuie sa fie sub cota de inghet a pamantului
– sa fie prevazuta cu o basa in care se instaleaza o pompa submersibila.
– sa nu fie mai departe de 15 metri fata de piscina
– sa fie bine ventilata si sa aibe perete despartitor in cazul in care se instaleaza un sistem de tratare a apei bazat pe clor
– sa se realizere racorduri la reteaua de apa precum si la canalizare
– sa existe iluminare.

In cazul in care apa din piscina va fi incalzita, in cadrul incintei se va monta sistemul de incalzire. Acesta este de obicei bazat pe incalzitor electric ori pe schimbator de caldura. In cel de-al doilea caz, incinta tehnica a piscinei va fi prevazuta cu un tur-retur de la centrala termica.

Echipamente pentru piscine:
Skimmere, refulari, aspiratii, sifoane de pardoseala;
Pompe, filtre, panouri de comanda;
Lampi cu ultraviolete, electrolizoare, sisteme de dozare, etc ;
Schimbatoare de caldura, incalzitoare electrice, centrale termice,panouri solare, pompe de caldura;
Aspiratoare manuale, semiautomate si automate;
Cascade, tunuri de apa, ciuperca de apa, trambuline, topogane, etc.

Sisteme de acoperire pentru piscine
Acoperirile sunt structuri usoare, executate din aluminiu si policarbonat. Aceste structuri se executa la comanda, pe forma si dimensiunile piscinei. In alegerea unei astfel de acoperiri se tine cont de utilizatea ei (vara-iarna), mediul inconjurator, pozitionarea piscinei, etc.

Prin utilizarea unei acoperiri fixe se prelungeste timpul de utilizare al piscinei, se protejeaza apa de factorii externi, se poate folosi piscina si pe timp meteorologic nefavorabil, etc

Prelate de sezon
Pentru o mai buna intelegere a utilitatii unei prelate, le-am impartit dupa sezonul in care vor fi folosite.

Prelata de vara
De obicei este folosita pentru a minimaliza pierderea de caldura pe timpul noptii si pentru a preveni murdarirea apei. Acest tip de prelata este termoizolanta si pluteste pe suprafata apei.

Prelata de iarna
Are rolul de a va usura munca in primavara, odata cu punerea in functiune a piscinei. O prelata de iarna va retine murdaria si frunzele, impiedicandu-le sa mai ajunga in piscina dumneavoastra.

Prelata de securitate.
De obicei se regasesc in doua variante: mesh si material plin.

Realizata din material rezistent, se prinde la suprafata piscinei intr-un sistem de corzi pretensionate, retinand la suprafata apei greutatea unui animal de companie sau a unui adult.

Hidroizolatia piscinei
Este cea mai importanta etapa din executia unei piscine.

Liner
Membrana din pvc, de grosimi 0,75mm si 1,5 mm, este folosita atat la bazinele modulare cat si la bazinele din beton. Linerul de 0,75mm este folosit numai la bazinele modulare, croirea lui facandu-se de catre producator in fabricile consacrate. Linerul de 1,5mm este folosit la ambele variante de piscine Reve, croirea lui facandu-se la locatia piscinei, urmarind toate particularitatile piscinei.

Sistem ciment+latex
Acest sistem este utilizat in cazul bazinelor de beton. Pentru obtinerea unei etansari perfecte, se are in vedere folosirea materialelor noastre inca de la turnare. Tencuiala este de asemenea aditivata pentru a nu permite trecerea apei din pamant catre hidroizolatie.

Hidroizolatia propriu-zisa se aplica intr-un strat de 2mm, pe plasa de fibra de sticla, cu intarire a imbinarilor dintre pereti. Aceasta membrana realizata, acopera crapaturi in beton de pana la 1mm.

Curatarea piscinei
Pentru curatarea piscinei, va propunem solutii de automatizare.

Solutia cea mai comoda o reprezinta folosirea robotilor de curatare ce functioneaza la tensiuni mici si ce sunt dotati cu saci proprii de retinere a murdariei. Ciclurile de functionare sunt de 2, 4 si 6 ore. Robotul introdus in piscina, parcurge toata suprafata piscinei, urcand chiar pe pereti, curatand linia de apa.

Exista posibilitatea de programare a modului de curatare dupa forma, finisarea si dimensiunile piscinei. Modelul de varf este dotat cu telecomanda.