Intretinerea unei piscine

Cel mai important aspect al intretinerii apei din piscina il reprezinta tratarea chimica. Posibilitatile de tratare sunt de trei tipuri: manual, semiautomatizat si automatizat.

Manual
Solutia manuala presupune o supraveghere crescuta a piscinei, mai ales dupa schimbarile meteorologice.

Pe langa aceasta este nevoie de o masurare corecta a parametrilor apei si o atenta dozare a substantelor in vederea unei tratari perfecte

Semiautomatizat
Tratarea semiautomata implica folosirea unor echipamente de dozare.

Acest procedeu de tratare a apei presupune folosirea unor echipamente de dozare, dar care nu au microprocesor sau alt sistem de calculatie pentru concentratiile de substante active din apa.

Folosirea acestor sisteme presupune si interactiunea omului intr-un mod frecvent, pentru a urmari evolutia sistemelor in timp.

Automatizarea
Cea mai avansata solutie de tratare a apei din piscina presupune folosirea echipamentelor de ultima generatie, dotate cu microprocesoare ce realizeaza o intretinere perfecta a apei din piscina.

Valorile sunt inregistrate de senzorii aflati in traseul hidraulic, transmise microprocesorului care mai apoi comunica pompelor dozatoare valoarea optima de substanta ce trebuie dozata. In acest mod, valorile optime nu sunt depasite niciodata, obtinandu-se o apa perfect curata.

Electroliza sarii
O alta metoda de tratare a apei din piscina o reprezinta electroliza sarii.

Acest procedeu de tratare a apei este foarte simplu. Apa din piscina se alimenteaza cu 5kg/mc sare nestabilizata (in conditiile in care apa marii are 35kg/mc) suficienta pentru un intreg sezon de imbaiere. Dupa 24 de ore de la turnarea sarii, sistemul de electroliza este pus in functiune. Apa sarata trece prin electrolizor producandu-se clor. Rezidurile ramase in urma procesului de electroliza, prin actiunea ultravioletelor precum si a altor factori, recristalizeaza in sare.

Practic, este vorba de un perpetuum mobile care asigura necesarul de clor pentru un an intreg.

Sistemele sunt extrem de diverse, incepand de la electrolizoare simple de sare si continuand cu sisteme complexe care contin si dozatoare de pH, cu posibilitate de polarizare inversa automata pentru curatarea electrolizorului, sonde pentru masurarea cantitativa a clorului si a ph-ului, etc.

Echipamentele puse la dispozitie provin de la unul dintre cei mai renumiti producatori francezi de sisteme de tratare a apei.

De asemenea exista pozibilitatea folosirii acestui sistem de electroliza si pentru piscine publice.

Ionizarea Cupru-Argint
Cea mai noua metoda de tratare a apei o reprezinta ionizarea cuprului si a argintului.

Ionizarea cu/Ag este o metoda naturala de sterilizare si de floculare.

Asezati in camera de ionizare, electrozii de cupru si argint elibereaza mici cantitati de ioni. Astfel apa din piscina contine ioni de cupru (excelenti floculant si efect antialge) si ioni de argint (agent dezinfectant si antibacterian).

Prin utilizarea acestui gen de tratare, se reduce consumul de clor cu 80%-90%.

Combinata cu injectia de clor lichid si cu injectia de pH, ionizarea cu/Ag este cea mai puternica solutie de tratare a apei pentru piscine.

Substante pentru tratarea apei din piscine:

CLOR LENT
Dezinfectant care distruge toate tipurile de microorganisme din piscina. Tablete de clor cu topire lenta. Compatibil cu orice tip de sistem de filtrare pentru piscina. Piscine private: mentineti nivelul clorului intre 1 si 1,5 mg/l. Piscine publice: mentineti nivelul clorului la peste 2 mg/l. Verificati si reglati pH-ul apei tratate intre 6,9 si 7,7 (ideal 7,3).

CLOR SOC
Clorinare rapida. Dezinfectant suplimentar. Nivel mediu de clor activ aproape de 50%. Are efect de clorinare rapida (se pune in apa tulbure sau verde): 7 pana la 10 tablete la 10mc de apa in skimmere, cu filtrarea pe pozitia ON. ! tableta de clor de 20 g la 10mc apa, cu filtrarea pornita, ridica nivelul clorului la 1mg/litru.

CLOR RAPID
Mareste rapid nivelul clorului din apa. Granulat, pentru dizolvare rapida. Nivel mediu de clor disponibil aproape de 60%. Mareste rapid nivelul clorului in apa din piscina.

CLOR LICHID
Clorul lichid este solutia potrivita pentru dezinfectarea automata a apei din piscina (cu pompe dozatoare). Solutie concentrata de hipoclorit de sodiu. Clorul lichid contine un agent de prevenire a depunerilor de calcar.

PH MINUS LICHID
Reduce pH-ul. Nu produce ioni de clor. Contine un nivel ridicat de ingrediente active. Se foloseste mult mai usor decat pH-ul granule. Recomandat pentru piscinele dotate cu pompe dozatoare. Turnati 0,1 l de lichid pH minus la 10 mc de apa pentru a micsora pH-ul cu 0,2, direct in piscina in dreptul gurii de refulare, cu filtrarea pornita. In caz de apa dura, dublati doza.

PH MINUS GRANULE
Reduce pH-ul. Nu produce ioni de clor. Dizolvare rapida. Compatibil cu orice tip de tratament al apei din piscina.

PH PLUS LICHID

Mareste pH-ul Recomandat pentru piscinele dotate cu pompe dozatoare. Turnati 0,1 litri pH plus lichid la 10 mc apa pentru a mari pH-ul cu 0,2, direct in piscina in dreptul sifonului, cu filtrarea pornita.

PH PLUS GRANULE
Mareste pH-ul. Granule cu dizolvare rapida. Compatibil cu orice tip de tratament al apei atunci cand sunt dizolvate. Corectati nivelul pH-ului de cateva ori pe zi in etape cu 0,2 pH la intervale de 2 ore. Cand se face tratarea este interzis accesul in piscina!

ANTIALGE QT20
Previne formarea algelor in apa din piscina. Masura preventiva Compatibila cu orice tip de echipament de filtrare. Eficient indiferent de nivelul pH-ului din apa tratata.

TESTER PISCINA
Sunt aparate care testeaza nivelul solutiilor din piscina (pH, Cl etc). Dupa testarea apei se aplica tratamentul cu solutiile necesare, in functie de valorile aratate de tester. N.B. Este indicat ca toate operatiunile de tratare a apei sa se faca pe timpul noptii, accesul in piscina in timpul tratamentului trebuie interzis.

Posted in Etape